Vernieuwde C5: klaar voor de Route du Soleil

- Geen reacties

Citroën is op dreef. Nog niet zo lang geleden vernieuwde het Franse merk zijn modellenprogramma aan de onderkant met de C2 en de C3, nu is de bovenkant aan de beurt. De nieuwe C5 blinkt uit in technische hoogstandjes, luxe en comfort. Heel veel comfort.

De C5 is precies wat we van Citroën gewend zijn. Een grote auto die zich uitermate goed leent voor lange reizen over de Route du Soleil. Met de standaard cruise control en de snelheidsbegrenzer op 130 km/h weet je zeker dat je geen bonnen binnenkrijgt, en kun je heerlijk ontspannen over de weg zoeven terwijl je je benen strekt in het ruime interieur. Dankzij het standaard ESP blijft de C5 als een blok op de weg en Lane Departure Warning zorgt dat je veilig in je baan blijft, als je door al dit comfort weg dreigt te dommelen. In het donker bieden meesturende Xenon-koplampen in de bocht goed zicht. Kortom, de C5 staat bol van de technologie die normaalgesproken alleen op toplimousines standaard geleverd wordt.

Ook op motorisch gebied is er met de nieuwe C5 niets mis. Er is keuze uit drie benzinemotoren een 1.8i 16V en een 2.0i 16V met respectievelijk 117 en 143 pk, en een 3.0 V6 met 24 kleppen die goed is voor 210 pk. Dieselrijders kunnen kiezen uit drie HDi common rail motoren die tussen 110 en 138 pk leveren. De krachtigste variant wordt geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, terwijl er voor de zescilinder benzinemotor een nieuwe zestraps automaat leverbaar is.

En dan het uiterlijk. De nieuwe C5 heeft net als zijn familieleden de grote double chevron op zijn neus, wat hem een krachtige, moderne aanblik geeft. De koplampen hebben voortaan een boemerangvorm en ook de achterlichten werden opnieuw vormgegeven; ze lopen door aan de zijkant van de auto. Verder heeft Citroën zowel van binnen als van buiten diverse chroomaccenten op de C5 toegepast. Echt spectaculair kunnen we deze metamorfose echter niet noemen. De C5 is gewoonweg verder geëvolueerd in het nieuwe model en zal het vooral van zijn comfort en grote hoeveelheid standaard extras moeten hebben.

Tags: