Stop & Start-systeem op Citroën C3

- Geen reacties

De noodzaak van Het Nieuwe Rijden is ook bij de constructeurs van Citroën doorgedrongen want op de Autosalon van Parijs presenteert het Franse merk een C3 met een Stop & Start-systeem. Met dit systeem kan naar verwachting zes procent brandstof worden bespaard.

Vlot optrekken en doorschakelen naar de hoogste versnelling en op de snelweg je voet ietsje liften, dat is waar het bij Het Nieuwe Rijden allemaal om draait. Vreemder is het om je auto voor een stoplicht even uit te zetten om brandstof te besparen. Er zullen nog maar weinig mensen zijn die dit doen, simpelweg omdat het tegen je gevoel indruist. Citroën heeft daarom het Stop & Start-systeem ontwikkeld, dat de motor automatisch uitschakelt als de auto stilstaat of stationair loopt. Aanraking van het gaspedaal is voldoende om de motor weer te laten lopen.

Nieuw is dit systeem overigens niet. Volkswagen experimenteerde met vergelijkbare techniek in de jaren 90 en bood het zelfs te koop aan op een aantal productiemodellen. Wegens te weinig belangstelling van de consument werden deze stop-and-stall uitvoeringen uit het leveringsprogramma gehaald. Hopen dat het Citroën anders vergaat

Dertig procent stilstand

Onderzoek heeft uitgewezen dat autos tijdens een rit ongeveer dertig procent van de tijd stilstaan, voor het stoplicht of in de file. Al die tijd staat de auto wel schadelijke stoffen uit te stoten en herrie te maken. De C3 dus niet. Die is stil en kan met zijn Stop & Start-systeem een besparing opleveren van zes procent. Bij een stadsrit kan dat zelfs oplopen tot tien procent. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

Of het Stop & Start-systeem ook in Nederland leverbaar wordt is nog niet bekend.

Tags: