Sebastien Loeb schrijft historie met vijfde titel

- Geen reacties

De ontknoping van het wereldkampioenschap rally was dit jaar weliswaar wat minder spannend dan die van de Formule 1, maar dat maakt de kampioen niet minder bijzonder. De Franse Citroën-coureur Sebastien Loeb slaagde er namelijk als eerste rallyrijder in de geschiedenis in om de titel voor de vijfde maal te veroveren.

De derde plaats van Loeb in Japan was voldoende om zich te verzekeren van zijn vijfde wereldtitel. Loeb heeft het recordaantal titels nu alleen in handen. Hij deelde het met de Finse rallyrijders Juha Kankkunen en Tommi Mäkinen. Met nog één race voor de boeg, de traditionele afsluiter in Wales, heeft Loeb een onoverbrugbare voorsprong van tien punten. Zijn naaste rivaal, Ford-rijder Mikka Hirvonen kan nog wel op gelijke hoogte komen, maar de titel gaat dan alsnog naar Loeb omdat de Fransman meer rally’s heeft gewonnen dit jaar.

Doordat Hirvonen in Japan de overwinning behaalde en zijn teamgenoot Jar-Matti Latvala als tweede eindigde, is de strijd om de constructeurstitel nog niet beslist. Ford is kampioenschapsleider Citroën genaderd tot op elf punten. Loeb en zijn stalgenoot Daniel Sordo moeten in Wales dus nog even aan de bak om de dubbel te realiseren. De finalerally rondom Cardiff vindt plaats van 4 tot 7 december.

Tags: