Ontwerpers verkiezen Citroën DS tot mooiste auto

- Geen reacties

Het Britse Classic en Sportscar magazine vroeg aan twintig topontwerpers wat volgens hen de mooiste auto allertijden is. Ze kozen de Citroën DS tot winnaar, gevolgd door de Ferrari 275 GTB en de Jaguar XK120.

Het Britse tijdschrift vroeg twintig vooraanstaande ontwerpers, waaronder Giorgetto Giugaro, Leonardo Fioravanti en Peter Stevens, naar het mooiste ontwerp ooit. De ontwerpers kozen vooral Italiaanse en Britse modellen uit maar bovenaan het lijstje prijkt een illustere Fransman, de DS.

Giugaro over de DS: “De DS is het enige voorbeeld van een auto die ‘outside the box’ is ontworpen, niemand zal dat ooit nog overtreffen”. Leonardo Fioravanti, die ontwerpen als de Ferrari Dino en Daytona op zijn naam heeft staan, voegt daar aan toe: “De DS was een productie-auto die uit een droom lijkt te komen.”

Marcello Gandini, de man die in dienst bij Bertone auto’s als de Lancia Stratos en Lamborghini Countach ontwierp, zegt over de DS: “In die tijd was de DS vanuit zakelijk en industrieel oogpunt bizar maar wel ongelooflijk innovatief. Sommige mensen hebben een paar ideeën maar Citroën stopte alles in een auto.” In de top tien van de twintig ontwerpers samen staan verder modellen als de Ferrari 250GT, Jaguar E-Type en Lamborghini Miura.

Tags: