Ford S-Max nipt Auto van het Jaar 2007

- Geen reacties

Met een ongekend kleine voorsprong is de Ford S-Max gekozen tot Auto van het Jaar 2007, direct gevolgd door de Opel Corsa (op 2 punten achterstand) en de Citroën C4 Picasso (11 punten minder). De Fransman kreeg de meeste eerste plaatsen, maar scoorde in de breedte iets minder. De Nederlandse juryleden zetten de Volvo C30 op de eerste plaats, maar deze kwam in de eindstand niet verder dan de zevende positie.

De spanning was te snijden bij de bekendmaking van de uitslag, zondagmiddag in Amsterdam. Pas het laatst ingeleverde stemformulier van een van de zestig internationale juryleden gaf de doorslag: de Ford S-Max haalde 235 punten, de Opel Corsa 233. Opel won in zes van de 22 deelnemende landen, Ford in vier en Citroën in vijf. De Skoda Roomster eindigde op een verrassend hoge vierde plaats, en vormt daarmee de overgang tussen de top 3 en de achterhoede. De Honda Civic, Peugeot 207, Volvo C30 en Fiat Grande Punto eindigen in deze volgorde op de plaatsen vijf tot en met acht, met een gering onderling puntenverschil.

De drie Nederlandse journalisten gaven de meeste punten aan de Volvo, maar aan hun keuze zal enig chauvinisme niet vreemd zijn. Ton Roks, hoofdredacteur van Autovisie, beloonde de C30 met acht punten, Jeroen Jongeneel (Telegraaf) en Jos Vroomans (Autokampioen) gaven de Volvo zes punten. De hoofdredacteur van het ANWB-blad gaf de meeste punten aan het ruimtewonder van Citroën, terwijl Jongeneel koos voor de uiteindelijke winnaar.

De verkiezing van de Auto van het Jaar is een 43 jaar oud initiatief van toenmalig Autovisie-hoofdredacteur Fred van der Vlugt, en is inmiddels uitgegroeid tot de meest prestigieuze autoverkiezing in Europa. De trofee zal op 22 januari 2007 in Amsterdam aan de winnaar worden uitgereikt. René Roggen, directeur van Ford Nederland, toonde zich na het in ontvangst nemen van een magnum champagne een blij man: “Dit is de vijfde keer dat Ford wint, na de Focus in 1999 waren we er wel weer aan toe. Bovendien is de S-Max een groot verkoopsucces, en dat is nog belangrijker!”

Tags: