Drie-in-één Auto van het Jaar 2006?

- Geen reacties

Op de dag dat de Auto van het Jaar 2005-trofee werd uitgereikt, vergaderden de 58 Europese juryleden traditiegetrouw al over de voorlopige vaststelling van de kandidatenlijst voor de komende verkiezing. En daarbij stuitte de jury op een probleem: moeten de grotendeels identieke Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 107 als één kandidaat worden beschouwd of niet?

De drie autos zijn technisch vrijwel identiek en rollen zelfs uit een gemeenschappelijke fabriek in het Tsjechische Kolín. Het compacte trio werd in drie jaar tijd door PSA Peugeot Citroën en Toyota ontwikkeld. En als ze zó erg op elkaar lijken, moeten we de autos dan zien als één kandidaat of moet elke auto afzonderlijk kandidaat zijn? Voor beide standpunten valt wat te zeggen en de jury is er nog niet helemaal uit. Ongeveer de helft van de juryleden is van mening dat elke auto afzonderlijk kandidaat moet zijn

Voorstanders van deze benadering halen de situatie aan die zich afgelopen jaar voordeed. Toen werden de Fiat Idea en Lancia Musa ook als één kandidaat beschouwd, terwijl later bleek dat beide modellen toch op veel punten van elkaar verschilden. Anderzijds zou het voor het publiek verwarrend zijn als meerdere autos zich Auto van het Jaar mogen noemen. Onze mening? De Aygo, C1 en 107 lijken zó erg op elkaar dat het bij aparte nominatie wel heel lastig is vast te stellen welke van die drie dan eventueel zou moeten winnen. Hoe dan ook, het drietal zal de komende tijd vast nog veel discussie veroorzaken.

Tags: