Citroën CXperience Concept: terug naar de roots

- Geen reacties

Citroën keert met de CXperience Concept terug naar z’n roots. Het draait bij dit studiemodel allemaal om comfort.

Citroën geeft nu al kleur aan de autosalon van Parijs, die eind september van start gaat. De CXperience Concept laat zien waar het merk in de toekomst weer voor wil staan. Inderdaad, wéér. Want met dit studiemodel keert het merk terug naar z’n roots, naar de tijd dat comfort nog met een hoofdletter C werd geschreven.

De auto heeft daarvoor het nieuwe, tweefase dempersysteem van Citroën aan boord. Hiermee moet de CXperience een vliegend tapijt-veercomfort bieden. Dit systeem werd in juni gepresenteerd en kan in de toekomst op alle modellen van Citroën geleverd worden. Maar het Citroën Adcanced Comfort-programma, waaronder het nieuwe veersysteem valt, omvat meer dan dat. Zo is de vulling van de stoelen van speciale foam gemaakt, die het lichaam ‘omhelzen’. De atmosfeer in het interieur is gericht op het welzijn van de passagiers. De gele kleur van de stoelen zorgt er volgens Citroën voor dat de inzittenden in een opgewekte stemming komen. Slimme opbergmogelijkheden, natuurlijke materialen en veel lichtinval dragen ook bij aan een comfortabele rit. Citroën spreekt in het persbericht zelfs over een ‘huiskamergevoel’.

Het dashboard heeft nauwelijks knoppen, op de klassieke ogende exemplaren voor de verlichting na. Alle functies worden verder bediend via een 19 inch grote beeldscherm. Het opladen van een telefoon gaat uiteraard draadloos.

Opvolger C5?

Je zou de CXperience kunnen zien als een voorbode van de volgende generatie C5. Het ontwerp geeft in ieder geval een duidelijke hint naar wat we van het merk mogen verwachten in de toekomst. De 4,85 meter lange auto heeft een nieuwe interpretatie van de Citroën-grille, met aan weerszijden led-verlichting in een V-vorm. De in 90 graden, in tegenovergestelde richting openende portieren zorgen voor een makkelijke instap.

De auto heeft een plug-in hybride aandrijflijn, waarmee de CXperience in theorie 60 kilometer volledig elektrisch kan rijden. De CXperience schittert vanaf eind september op autosalon van Parijs.

Tags: