Citroën C4 Cactus wil anders zijn

- Geen reacties

Citroën heeft in Parijs de C4 Cactus onthuld. Met enkele slimme oplossingen, een laag gewicht en een onderscheidend design wil deze auto anders zijn.

Citroën heeft de C4 Cactus officieel onthuld, nadat gisteren al de eerste beelden uitlekten. De Cactus is een alternatief voor hatchbacks uit de compacte middenklasse, zoals de Volkswagen Golf en Citroën C4. De Cactus heeft dezelfde wielbasis als die laatste, maar is wel korter en hoger. De ruimte voor passagiers achterin is volgens Citroën gelijk aan die in de C4 hatchback. Belangrijker is misschien nog wel dat de Cactus 200 kilogram lichter is. Samen met de efficiënte diesel- en benzinemotoren zorgt dat voor een lage CO2-uitstoot. De zuinigste dieselvariant stoot slechts 82 g/km uit en dat is goed voor 14 procent bijtelling.

Het meest opvallend aan de C4 Cactus zijn de Airbumps, die de auto beschermen tegen parkeerschade. Ze zijn in vier kleuren verkrijgbaar, gemaakt van zachte kunststof (thermoplastisch polyurethaan) en gevuld met luchtbellen. De Airbumps hebben geen speciaal onderhoud nodig. Ook slim is het panoramische dak, dat een warmtewerende laag heeft die bovendien het licht filtert, zodat een zonnescherm overbodig is.

In het interieur vormen de twee voorstoelen en het tussenstuk samen een bank. Zo lijkt het, want er kunnen toch echt maar twee personen zitten. Citroën heeft zo’n beetje alle knoppen van het dashboard verbannen en vervangen door een touchscreen, waarop bijvoorbeeld de airconditioning, de radio, het navigatiesysteem en de auto-instellingen zijn te bedienen. De lederen handgrepen op de portieren en het ‘ijzeren beslag’ op het dashboard zijn geïnspireerd op reiskoffers. Citroën levert drie kleurenthema’s voor het interieur. Met Multicity Connect, dat via een ‘dongel’ met het internet contact maakt, kan je informatie over de brandstofprijzen, het verkeer en restaurants opvragen.

Citroën belooft dat de C4 Cactus naast eigenwijs, onderscheidend, zuinig en goedkoop in gebruik ook nog eens goedkoop in aanschaf is. Prijzen zijn helaas nog niet bekend, de Cactus verschijnt in de zomer bij de dealers.    

Tags: