Citroën C1 en C4 Cactus: lekker eigenwijs [Update]

- Geen reacties

Citroën is lekker eigenwijs. Het merk presenteert met de C1 en C4 Cactus op de autosalon van Genève twee wereldprimeurs met een duidelijk eigen gezicht. We hebben bovendien de vanafprijs van de C4 Cactus voor je.

Citroën presenteert op de autosalon van Genève twee belangrijke wereldprimeurs: de nieuwe C1 en de C4 Cactus. Van die laatste hebben we de vanafprijs: 15.990 euro. De Cactus is daarmee 4.000 euro goedkoper dan de C4 en ondanks dat toch bijna net zo groot.

Dat is niet het enige. Da Cactus is een heerlijk eigenwijze auto. De Airbumps die aan de zijkant en op de bumpers zitten zijn kras- en stootbestendig en je kunt ze ook indrukken, maar het materiaal is niet rubberachtig. Citroën zet bij de Cactus in op eenvoud en gewichtsbesparing. Zo kunnen de achterruiten alleen open gezet worden en niet omlaag ‘gedraaid’ worden. Een raammechanisme bespaart 11 kilogram. Het totale gewicht van de C4 Cactus is 960 kilogram, 200 minder dan C4 weegt. De Cactus staat dan ook niet op het platform van de C4, maar van de C3.

Het dashboard is eenvoudig en niet zo luxe als dat van de C4, maar wel leuk vormgegeven. Twee beeldschermen geven de benodigde informatie, dat van het instrumentarium geeft een knipoog naar oude Citroëns zoals de BX – die ook geen traditionele tellers had.

Van de C4 Cactus staat ook een uitbundige Aventure-versie, maar dat is volgens de woordvoerster van het merk een pure concept car. Er zijn geen productieplannen voor een verder opgeruigde C4 Cactus.

C1

De nieuwe C1 debuteert net als zijn broertjes Peugeot 108 en Toyota Aygo op de autosalon van Genève. Misschien is de C1 wel de leukste van de drie, hij heeft in ieder geval een herkenbaar gezicht. De prijs wordt later deze week bekend gemaakt en komt ‘onder de 10.000 euro’ te liggen. Hij staat in juni in de showroom en verschijnt volgens de PR-dame met drie motoren, één meer dan eerder aangekondigd. Meer informatie daarover krijgen we volgende week.

Update

In Nederland wordt de Citroën C1 aangeboden vanaf 9.490 euro. 

Tags: