Citroën Berlingo is Gezinsauto van het Jaar 2009

- Geen reacties

De Citroën Berlingo is uitgeroepen tot Gezinsauto van het Jaar 2009. Vandaag is de prijs op de Jonge Gezinnen Beurs in Utrecht uitgereikt aan Anouk van Vliet van Citroën Nederland.

Bij de verkiezing Gezinsauto van het Jaar draait het allemaal om nieuwe vijfdeurs auto’s zoals hatchbacks, MPV’s en stationwagons. In aanmerking komen auto’s die voldoende ruimte bieden aan een gezin van twee volwassenen en twee kinderen, plus bagage. Daarnaast moet de Gezinsauto van het Jaar betaalbaar zijn, dat wil zeggen maximaal 27.500 euro kosten. De prijs-kwaliteitsverhouding moet een belangrijk argument zijn geweest, want de Berlingo is er al vanaf 16.890 euro.

Andere criteria waarop is geselecteerd zijn veiligheid, interieurruimte, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. Ook is er op gelet dat de auto makkelijk toegankelijk is voor kinderzitjes en kinderwagens. Daarnaast spelen ook resultaten mee van de ANWB Roadtests en de botsproeven bij veiligheidsorganisatie EuroNCAP.

Een vakjury maakte de voorselectie uit negen gezinsauto’s: naast de Berlingo waren dat de Dodge Journey, Ford Focus Wagon, Hyundai i30 CW, Kia Cee’d Sporty Wagon, Peugeot 308 SW, Renault Kangoo, Skoda Fabia Combi en de Volkswagen Golf Variant. Daarna kon het publiek via de website www.gezinsautovanhetjaar.nl stemmen op de drie finalisten. Zij kozen in overgrote meerderheid voor de Citroën Berlingo. De Peugeot 308 SW werd tweede en de Volkswagen Golf Variant eindigde op de derde plaats.

Sinds 1998 wordt de Gezinsauto van het Jaar verkiezing georganiseerd door de bladen Ouders van Nu, Kinderen en Groter Groeien van website Jonge Gezinnen, in samenwerking met de Kampioen van de ANWB. Citroën won de prijs ook al in 2000 met de Xsara Picasso en vorig jaar met de Citroën C4 Picasso.

Tags: